Γαστρονομία

GASTRONOMY_sq_SMALLΕίναι η μελέτη των τροφίμων και του πολιτισμού. Είναι επίσης η τέχνη της επιλογής, της ετοιμασίας, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης του καλού φαγητού. Η Αληθινή γαστρονομία είναι μια απαιτητική διεπιστημονική τέχνη που εξετάζει το ίδιο το φαγητό μαζί με του πλαίσιο, στο οποίο δημιουργείται, την παρουσίαση, τη φρεσκάδα και την σχέση του με την παραγωγή, το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό..  Η αρχή της γαστρονομίας είναι ότι «το φαγητό είναι μια επιστήμη, εκτός από μια μορφή τέχνης»

Γαστρονομικός τουρισμός

Όταν µιλάµε για γαστρονομικό τουρισµό αναφερόμαστε ουσιαστικά σε µια υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού. Η γαστρονομία θεωρείται πολιτιστική έκφραση, στην οποία οι ταξιδιώτες επιδιώκουν να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, και αποτελεί µια απ’ τις μεγαλύτερες , ανερχόμενες τάσεις στον χώρο του τουρισμού παγκοσμίως και κινητήριο μοχλό της εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης. Ο Γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί ένα αναδυόμενο φαινόμενο  το οποίο αναπτύσσεται ως ένα νέο τουριστικό προϊόν, αφού πάνω από το ένα τρίτο των τουριστικών δαπανών παγκοσμίως είναι αφιερωμένο στο φαγητό.

Ως εκ τούτου, η κουζίνα του προορισμού αποτελει μια πτυχή υψίστης σημασίας για την ποιότητα της εμπειρίας των διακοπών μας. Ο τουρισμός τροφίμων είναι ένα βιωματικό ταξίδι σε μια γαστρονομική περιφέρεια, για ψυχαγωγικούς σκοπούς, που περιλαμβάνει επισκέψεις στην παραγωγή τροφίμων, γαστρονομικά φεστιβάλ, εκθέσεις τροφίμων, γεγονότα, λαϊκές αγορές, επιδείξεις μαγειρικής και γευσιγνωσίες, επιδείξεις της ποιότητας των προϊόντων ή οποιαδήποτε άλλη τουριστική δραστηριότητα σχετίζονται με τα τρόφιμα. Επιπλέον, αυτό το βιωματικό ταξίδι σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τον πειραματισμό.

dessertsΜαθαίνουμε και αποκτούμε εμπειρίες και γνώση μέσα από  τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ που παράγονται  και καταναλώνουμε στην κάθε  περιοχή που επισκεπτόμαστε, δηλαδή καταναλώνουμε πολιτισμό και ιστορία με τον πλέον ολοκληρωμένο τρόπο ανθρωπινής αντίληψης. Η παγκόσμια πρακτική  δείχνει ότι η τοπική κουζίνα και το κρασί αποτελούν από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα, τα οποία μπορούν να καταστήσουν ένα προορισμό διάσημο ενώ έχουν την δύναμη να  έλκουν αποτελεσματικά τα πλήθη.

Παραδείγματα υπηρεσιών γαστρονομικού τουρισμού:

 • Η διοργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και οινογνωσίας,
 • Η ξενάγηση και γνωριμία µε παραδοσιακά προϊόντα και τις μεθόδους παρασκευής τους,
 • Οι µαγειρικές επιδείξεις κ.α.
Η συμβολή της HARCOS!

Η Ελλάδα, σε σχεδόν κάθε γωνιά της, διαθέτει μοναδική χλωρίδα και πανίδα και γενικότερα εξαιρετικούς  γαστρονομικούς πόρους που την καθιστούν σε συνδυασμό με την μακρόχρονη ιστορία της,  ως ένα εξαιρετικό προορισμό για παντός είδους επενδύσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος!

Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες προοπτικές στον χώρο της γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού και γενικότερα της επιχειρηματικότητας που μπορεί να σχετιστεί μέσα από καινοτόμες ιδέες με την γαστρονομία, η HARCOS Restaurant Consulting και με πολυετή εμπειρία και βαθειά τεχνογνωσία αναλαμβάνει την πλήρη συμβουλευτική υποστήριξη ιδιωτών επιχειρήσεων, φορέων και ΟΤΑ σε θέματα γαστρονομίας παρέχει όλες μια μεγάλη γκάμα καινοτόμων και σύγχρονων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες που παρέχει η HARCOS Restaurant Consulting, με γραφεία στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα, καλύπτουν θεματικές ενότητες όπως:

 • Σχεδιασμός – υλοποίηση και παρουσίαση μελετών γαστρονομίας
 • Γαστρονομικές Καταγραφές
 • Σχεδιασμός -Συγγραφή άρθρων & βιβλίων
 • Σχεδιασμός και ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων
 • Σχεδιασμός διαδρομών γαστρονομικού ενδιαφέροντος για επιχειρήσεις, φορείς και ΟΤΑ
 • Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και δημιουργία ντοκιμαντέρ και προωθητικού υλικού
 • Μαγειρικές επιδείξεις
 • Παρουσιάσεις γαστρονομικών φεστιβάλ
 • Οργάνωση γαστρονομικών Συνεδριών
 • Marketing- Διαφήμιση- PR
 • Food styling
 • Project Management