Συμμετοχή της HARCOS ΕΠΕ στο Θεματικό Εργαστήριο Γαστρονομίας  με τίτλο «Από την κουζίνα μέχρι το τραπέζι – Μεσογειακή Φιλοξενία & Εστίαση». Παρουσίαση: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ (Ηλεία) , ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ (Αχαΐα)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερο  Θεματικού Εργαστηρίου με τίτλο «Από την κουζίνα μέχρι το τραπέζι – Μεσογειακή Φιλοξενία & Εστίαση» στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106, Πάτρα) που διοργανώνεται από την ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου GrIt CUZINE. Στην πρώτη ημέρα του Εργαστηρίου συμμετείχαν με εισηγήσεις ειδικοί από τον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας.

Ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, (Διευθ Σύμβουλος HARCOS ΕΠΕ) Οικονομολόγος, Σεφ και Σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης, ως Project Manager της δράσης, ανέλυσε την σημασία της τοπικής γαστρονομίας σε οικονομικό κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο και παρουσίασε την πρώτη συστηματική καταγραφή αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών από την Ηλεία και την Αχαΐα στα πλαίσια του προγράμματος της EU.

Ο κ. Παναγιώτης Βαμβακάρης, γενικός γραμματέας του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επεσήμανε τα ποιοτικά κριτήρια για την ένταξη των επαγγελματιών στο δίκτυο ποιότητας GrIt CUZINE, η κ. Brevetti Sabrina, προϊστάμενη του τμήματος Εξωτερικού Εμπορίου του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ανέπτυξε τα οφέλη των επιχειρήσεων από τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχο δίκτυο ποιότητας της Ιταλίας, ο κ. Σπύρος Θεοχάρης, οικονομολόγος – εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, παρουσίασε τις δράσεις του φορέα για την προώθηση του τοπικού οίνου, ο κ. Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων, μύησε το κοινό στη νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Δρόμοι κρασιού, οινοτουριστικές και γαστρονομικές πρωτοβουλίες στην Πελοπόννησο».

Τέλος, κ. Άγγελος Ρούβαλης, οινολόγος – οινοποιός, αναφέρθηκε στον θεσμό ΟΙΝΟΞΕΝΙΑ (ολοκληρωμένο σύνολο γαστρονομικών δραστηριοτήτων στην Αιγιαλεία) και στην κουλτούρα που καλλιεργείται μέσα από αυτόν. Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας παρουσιάστηκαν, ομιλίες σχετικές με την σημασία της καταγραφής συνταγών για τον πολιτισμό και την οικονομία, βέλτιστες πρακτικές χωρών και περιοχών που επένδυσαν στον ποιοτικό γαστρονομικό τουρισμό.

Στην δεύτερη ενότητα παρουσιαστήκαν και έγινε γευσιγνωσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τοπικές συνταγές (από την πλειάδα αυτών που είχαν καταγράφει σε διάφορα μέρη των δυο νομών κατά την διάρκεια της έρευνας ) και σε συνδυασμό με τοπικούς οίνους και των δυο νομών  αποτέλεσαν τον  κεντρικό άξονα συζήτησης μεταξύ επαγγελματιών του χώρου (εστιάτορες κλπ) για προτεινόμενους γευστικούς συνδυασμούς ανάμεσα σε επιλεγμένα menu και τους τοπικούς οίνους.

Ειδικές παρουσιάσεις έγιναν από το Αχαϊκό οινοποιείο ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ της Αγιάλειας που  πραγματοποίησε ο οινολόγος κ.  Τάσος Δροσιάδης ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις νέες τάσεις καθώς και τα κρασιά  ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ  (Ροδίτης) και ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΙΑΣ (Αγ/κο- Μαυροδάφνη). Από το εξαιρετικό μικρό οινοποιείο Μαρκόγιαννης της Αρχαίας Ολυμπίας η ιδιοκτήτης κα Αντωνία Χριστοπούλου παρουσίασε  τα κρασιά Chardonnay και το ροζέ από τον βιολογικό αμπελώνα στη θέση Κόβιτσα  από τις ποικιλίες Κολλινιάτικο, Ρεφόσκο και Μαυρούδι και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη “Ηλεία”, καθώς και εξαιρετικά παλιωμένα τσίπουρα και τυποποιούμενο πετιμέζι. Επίσης έγινε εκτενής γευσιγνωσία αρωματισμένων ελληνικών ελαιολάδων (με γεύσεις λάιμ, σοκολάτα, πιπεριά, βοτάνων, τρούφας) , καθώς και αρωματικά ξύδια, ( φράουλας, φρούτα δάσους, σύκου, μήλου, λευκό βαλσαμικό, σταφίδας κλπ) από παραγώγους της Ηλείας. Ακλούθησε επίσκεψη στο Κτήμα Ορφανού.  Το κτήμα βρίσκεται στο Ν. Αχαΐας, στο νοτιοδυτικό μέρος της πόλης των Πατρών, στη θέση ‘’Παληουργιά’’ μεταξύ Παραλίας και Μιντιλογλίου. Δημιουργήθηκε το 1927 από τον αείμνηστο Ιωάννη Ορφανό που βρήκε το κομμάτι γης και το θεώρησε ιδανικό για καλλιέργεια αμπελιών. Σήμερα  με το ίδιο μεράκι και αγάπη έχει αναλάβει και δουλεύει το Κτήμα ο εγγονός του Εμμανουήλ Ορφανός.

Στην γευσιγνωσία που ακλούθησε δοκιμάστηκαν μεταξύ άλλων και η εξαιρετική Μαλαγουζιά. Η οποία  δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας και ιδιαίτερα αρωματικά. Η Μαλαγουζιά Κτήμα Ορφανού είναι οίνος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την περιοχή της Παραλίας Πατρών, και η σύνθεσή της είναι 100% Μαλαγουζιά. Έχει κρυστάλλινο, λαμπερό, υποκίτρινο χρώμα με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών και ώριμων φρούτων. Στόμα φρουτώδες, με πολύ καλή ισορροπία και ευχάριστη οξύτητα.

Το Εργαστήριο απευθύνεται στους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιώτη ή επαγγελματία, που επιθυμεί να ενημερωθεί για τα κριτήρια και τις συνεργασίες ανάδειξης της οίνο-γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής μας. Το GrIt CUZINE συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και Ιταλίας στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής συνεργασίας “ΕΛΛΑΔΑ- ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013”.